Oto 100-letni przepis na pyszny domowy chleb: Mam przepis od znanego piekarza z Małopolski

Warto czasami spróbować czegoś nowego. Zatem co powiesz na chleb ziemniaczany na podstawie przepisu, który bazuje na 100-letniej tradycji?

 

 

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej (i trochę do posypywania)
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 21 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu
  • 450 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kminku

Wykonanie:

Na początek ugotuj ziemniaki. Gotuj ziemniaki w mundurkach, potem ostudź i dopiero obierz. Dzięki temu pozbędziesz się samej skórki. Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Zrób otwór w mące i włóż do niego ziemniaki.

 

 

Dodaj rozgniecione drożdże, cukier, część wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wlej olej i ocet i delikatnie wymieszaj. Wsyp kminek i zabierz się wyrobienia ciasta. Ostatecznie powinno być gładkie, elastyczne i półmiękkie. Posyp ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw godzinę.

 

 

Następnie uformuj w bochenek i odłóż na kolejne 15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 225 st. C., ustaw opcję góra-dół z termoobiegiem i piecz tak chleb przez 10 min, a następnie przez 50 min w 190 st. C.

Rada: na dnie piekarnika połóż rondelek z wodą.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!