Jesteś na diecie i wydaje Ci się, że nie możesz sobie pozwolić na deser. Ten przepis to świetna opcja na przekąskę dla osób na diecie.

Dzięki temu przepisowi zrobisz smaczny i zdrowy deser, który nie spowoduje, że przytyjesz.

Ten przepis jest bezglutenowy i bez cukru. Można go jeść podczas redukcji. Tym deserem można się cieszyć nawet późno w nocy bez żadnych ograniczeń. Ta słodka przekąska jest zdrowa i pyszna.

 

 

Składniki:

  • 100g masła
  • Szczypta wanilii
  • 4 jajka
  • 40 g + 40 g erytrytolu (zamiennik cukru)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny + 2 łyżeczki
  • 150g orzechów włoskich
  • 200 ml bitej śmietany
  • Starta czekolada (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka i białka w osobnych miskach.

 

 

Białka wymieszać z 40 gramami erytrytolu i 1 łyżeczką soku z cytryny do uzyskania sztywnej białej piany. Wmieszaj do niej zmielone orzechy włoskie.

 

 

Rozgrzać piekarnik do 170°C

 

 

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i narysuj dwa okręgi. Każdy okrąg powinien mieć średnicę 18 cm. Mieszanka białek powinna być równomiernie rozłożona na okręgach. Piec przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku.

 

 

W trakcie pieczenia upiecz żółtka. Następnie w rondelku podgrzej śmietankę i 40g erytrytolu. Do masy dodaj dwie łyżeczki soku z cytryny i szczyptę wanilii. Wymieszaj składniki w rondelku, a następnie dodaj wodę do garnka. Mieszaj masę trzepaczką, aż zgęstnieje.

 

 

Wmieszać zmiękczone masło. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Pozwól, aby ciasto ostygło w piekarniku. Po ostygnięciu nałożyć łyżką krem na jedną stronę i przykryć drugą. Rozsmaruj krem na wierzchu ciasta. Udekoruj wierzch czekoladową posypką lub czymkolwiek innym, co wybierzesz. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!