You might also like
Domowe, aromatyczne rogaliki przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny. Z dodatkiem ulubionych dżemów oraz owoców mogą stanowić pożywne śniadanie lub być lekkim, apetycznym deserem. Wymieszanie produktów na ciasto zajmuje zaledwie 5 minut, a efekt końcowy zachwyca każdego fana własnych wypieków. Te smakowite bułeczki można piec codziennie!
Do miski wlej odrobinę wody, a następnie dodaj łyżkę cukru i 21g drożdży. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ciepłego miejsca, aż zaczyn wyrośnie.
Gdy drożdże będą rosnąć, przygotuj kolejną miskę. Wsyp do niej 500g mąki, 2 łyżeczki soli i dodaj pozostałą część wody. Na samym końcu wlej przygotowany wcześniej zaczyn.
Mieszaj wszystkie składniki razem, aż do momentu, gdy masa będzie jednolita. Nie powinno to zająć więcej niż 5 minut. Następnie pozostaw ciasto pod wilgotną szmatką na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części i wyrób każdą z nich własnoręcznie. Odstaw przygotowane kawałki na kolejne 5 minut, a po tym czasie rozwałkuj je na trójkąty. Możesz pomóc sobie nożykiem i wykroić ten kształt w cieście. Następnie zwiń wszystkie rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.
Wykonane rogale przenieś na papier do pieczenia i przykryj je folią na 40 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C.
Po 40 minutach zdejmij z bułeczek folię, a na dno piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z wodą. Rogaliki umieść na blaszce, wstaw na środkową półkę i od razu zamknij drzwiczki piekarnika. Piecz je przez około 10 minut, aż do momentu zarumienienia na złotawy kolor.
Comments are closed.