Ten przepis jest doskonały do przygotowania powideł śliwkowych.

Ten przepis to nowatorski sposób przyrządzania powideł śliwkowych. Będziesz mógł go wypróbować we własnej kuchni.

 

 

Składniki na powidła

  • 2 kg śliwek
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki octu
  • 2 porcje cukru, każda po 250g
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 kawałków rozgniecionych goździków

Przygotowanie

Przygotuj powidła, usuwając najpierw śliwki ze skórki, a następnie przekrój je na pół. Ułóż śliwki w równej warstwie na blasze do pieczenia. Upewnij się, że naczynie jest wystarczająco duże, aby umożliwić wyciek soków ze śliwek. Skropić 2 łyżkami stołowymi octu.

 

 

Piec całość w piekarniku w temperaturze 2100-50 stopni przez 20-25 minut. Podczas pieczenia owoców ważne jest, aby ich nie mieszać. Po dwudziestu pięciu minutach posypać śliwki jedną porcją cukru.

 

 

Następnie włóż naczynie z powrotem do piekarnika. Tym razem piecz przez 25 minut. Następnie wymieszaj z cukrem. Na koniec włóż śliwki z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Po wyjęciu blachy posypać przyprawami i rumem.

 

 

Wymieszaj całą masę i przelej do słoików. Po schłodzeniu dżemu można się nim delektować.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!