Pyszna rolada z kurczaka bez pieczenia. Każdy na przyjęciu się zajadał- nic dla mnie nie zostało.

Rolada to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Co, jeśli do jej przygotowania nie będziesz musiała używać piekarnika?

Święta to czas, w którym chcemy, żeby wszystko było idealne i eleganckie. Przede wszystkim dania znajdujące się na świątecznym stole. Warto wtedy zaserwować mięso, a jak wiadomo, najlepiej wyglądają i smakują mięsne rolady. Jednak ich przygotowanie jest dość czasochłonne i wymaga długiego pieczenia.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pyszną roladę z kurczakiem, do której przygotowania nie potrzebujesz piekarnika.

 

 

Najpierw musisz zaopatrzyć się w produkty, które są poniżej, chociaż pewnie większość z nich masz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 100 g sera śmietankowego, miękkiego,
  • 4 łyżki zielonego groszku,
  • 6 dużych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki orzechów włoskich,
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione przyprawy i zioła do smaku.

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania piersi z kurczaka, groszku oraz ryżu. Oczywiście w osobnych garnkach. Następnie ugotowany i ostudzony filet z kurczaka posiekaj na drobne kawałki. Dodaj do niego przyprawy, ugotowany i ostudzony groszek oraz śmietankowy serek. Wszystko musisz dokładnie wymieszać, ponieważ jest to podstawa naszej rolady.

 

 

Posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz czosnek podsmaż na patelni, używając do tego oliwy z oliwek. Obierz pieczarki, również posiekaj i wrzuć na patelnię razem z cebulą i czosnkiem. Smaż do momentu całkowitego wyparowania wody z grzybów. Do ostudzonego ryżu dodaj zawartość patelni i wszystko zmiel blenderem.

 

 

Na folii aluminiowej wyłóż równomiernie mięsną masę na grubość około 1,5 cm. Kolejna warstwa to pieczarkowe nadzienie, a później już tylko trochę zmielonych orzechów włoskich i ulubione zioła. Tak przygotowaną mięso zawiń w folię aluminiową, tak by powstała rolada.

 

 

Włóż ją na godzinę do lodówki. Po tym czasie możesz wyjąć ją z lodówki i przed podaniem udekorować żurawiną lub ulubionymi posiekanymi ziołami. Rolada wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!