Schab po bałkańsku – tak dobrego jeszcze nie jadłam. Obiad jak marzenie. Schabowe to już przeszłość
Schab po bałkańsku jest pysznym i niezwykle aromatycznym połączeniem pomidorowo-paprykowego sosu z kawałkami soczystego mięsa. Jego smak przynosi skojarzenia z węgierskim leczo.
Kiełbasę w tym przypadku zastępuje jednak delikatny schab. Danie jest potrawą jednogarnkową. Może być podawane samodzielne lub jako dodatek do ziemniaków i surówek z warzyw. Doskonale komponuje się także z ryżem, kaszą gryczaną oraz jęczmienną.
Schab po bałkańsku z pewnością będzie niezwykle sycącym, odżywczym i pysznym daniem obiadowym. Poniżej znajdziesz przepis na te wyjątkową potrawę. Gwarantujemy, że Twoja rodzina będzie zachwycona jej smakiem, a znajomi poproszą Cię o przepis. Przygotuj z nami schab po bałkańsku już dziś! Zaczynamy!
Składniki:
- 600 gramów schabu bez kości,
- 4 średnie papryki (pomarańczowa, żółta i dwie czerwone),
- 250 gramów pieczarek,
- 2 puszki pomidorów konserwowych bez skórki,
- 3 duże kiszone lub konserwowe ogórki,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól, pieprz do smaku,
- olej,
- mąka pszenna.
Przygotowanie:
Przygotowujemy warzywa i pieczarki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niegrube paski. Cebulę obieramy i kroimy w półokręgi lub piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Ogórki konserwowe lub kiszone i pieczarki kroimy w plasterki.
Myjemy schab. Osuszamy, kroimy w plastry, a następnie w paski. Doprawiamy. Dodajemy pieprz cayenne, pieprz czarny oraz sól. Posypujemy słodką papryką w proszku oraz majerankiem. Tak przygotowanie mięso oprószamy dodatkowo mąką pszenną.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy schab, aż do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Na oleju, na którym smażyliśmy mięso, szklimy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 1 minutę. Dodajemy pieczarki i dusimy do czasu odparowania wody.
Wszystkie składniki powinny być połączone w całość. Podsmażamy jeszcze kilka sekund. Do dużego naczynia lub garnka wkładamy przygotowane mięso oraz paprykę. Smażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz ogórki i zawartość patelni (pieczarki zasmażone z cebulą i czosnkiem).
Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec czasu gotowania zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kilkanaście sekund, czekając na odparowanie wody. Dzięki temu sos będzie bardziej gęsty. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i świeżymi lub suszonymi ziołami.
Comments are closed.