You might also like
Przygotowuje się je w szybkim czasie, a tempo ich zniknięcia ze stołu potwierdza ich pyszny smak. Wystarczy wypróbować ten przepis, aby przekonać się, że marynowanie grzybów nie musi kojarzyć się z pracochłonnym wykonaniem.
Grzyby umyć i obrać. Większe z nich przekroić dodatkowo nawet na 4 części. Przełożyć je na suchą patelnię i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5 minut. Pieczarki puszczą swój smak, a pod wpływem duszenia muszą odparować.
Czosnek pokroić na bardzo cienkie plasterki, a cebulę na półpierścienie. Składniki połączyć ze sobą. Dodać do nich olej roślinny, cukier, sól, ziele angielskie, kolendrę oraz czarny pieprz, goździki i liście laurowe.
Zlać to octem i dokładnie wszystko razem wymieszać. Powstałą marynatę wlać na patelnię i dusić około 7 minut. Zgasić palnik i zostawić grzyby pod przykryciem przez kolejne około 4 minuty.
Marynowane grzyby przełożyć do 1,5 litrowego słoika, który należy szczelnie zamknąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Comments are closed.