Babcia zdradziła sposób jak szybko lepić pierogi – nie znałam go wcześniej. Instrukcja krok po kroku

Pierogi to potrawa, która gości w każdym polskim domu, a swoją sławę zyskują na całym świecie. Podajemy je na święta, bez okazji, a kupno ich jest możliwe praktycznie w każdym sklepie. 

Jednakże każda domowa gospodyni i każdy smakosz pierogów dobrze wie, że nie znajdzie się tak dobrych pierogów w sklepie, jak tych wykonanych w domu. Ich smak jest nie do podrobienia!

 

 

Większość z nas sięga jednak do sklepowych, gotowych pierogów, ponieważ uważają, że produkcja ich jest zbyt czasochłonna, a my nie mamy na to po prostu czasu. Ignorujemy jakość, sięgając po tanie koszty, ale ten sposób na lepienie pierogów pokaże Ci, że wcale nie musisz poświęcać całego dnia na lepienie, a sprawić rodzinie przyjemność w krótkim czasie!

Poznaj sposób jak przyspieszyć lepienie pierogów! 

 

 

Jak szybko przygotować pierogi?

Zacznijmy od rozwałkowania ciasta na powierzchni roboczej. Obsypujemy mąką. Układamy farsz około 5-7 cm od krawędzi naszego ciasta.

 

 

Łapiemy ciasto za krawędź i po prostu przykrywamy nasz farsz. Należy docisnąć ciasto, kształtując już nasze przyszłe pierogi.

 

 

Chwytamy po coś okrągłego do wycinania ciasta. Świetnie sprawia się do tego lejek, szklanka bądź inna foremka o okrągłym kształcie.

 

 

Wycinamy teraz nasze pierogi, a końcówki powinniśmy docisnąć palcami, bądź widelcem, aby jeszcze bardziej skrócić czas produkcji. Dzięki temu uzyskamy niesamowity wzór na falbance.

Czy nie jest to szybki i łatwy sposób na klejenie pierogów? Takiego samego sposobu używamy do lepienie uszek i już nie musisz się wstydzić kupnymi pierogami i na święta!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!