Jak zrobić Napoleonkę w 15 minut – bez pieczenia – Pysznie, szybko i prosto

Napoleonka bez pieczenia? Pyszne, szybkie i proste ciasto.

Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego!

Są one szybkie w przygotowaniu, wręcz idealne dla niezapowiedzianych gości lub na przekąskę. Poniższy przepis prezentuje kultową napoleonkę w wersji bez pieczenia.

Składniki:

  • Jeden litr mleka;
  • 200g masła;
  • 2 opakowania cukru waniliowego;
  • ¾ szklanki cukru;
  • Szklanka mąki pszennej;
  • 4 żółtka jaj;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego;

Dodatkowo:

  • Forma do pieczenia 24×28;
  • 250g krakersów;
  • Cukier puder do posypania;
  • Papier do pieczenia;

Wykonanie:

Do połowy mleka dodaj mąkę, żółtka oraz opakowanie budyniu. Dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotuj razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem.

Na wrzące mleko wlej przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową. Całość powoli mieszaj, aby się nie przypaliło i gotuj do zgęstnienia.

 

 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj warstwę krakersów. Wyłóż ciepłą, ale niegorącą masę na pierwszą warstwę i nakryj drugą.

Ciasto wstaw do lodówki. Na końcu oprósz całość cukrem pudrem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!