Na początek ugotuj ziemniaki. Gotuj ziemniaki w mundurkach, potem ostudź i dopiero obierz. Dzięki temu pozbędziesz się samej skórki. Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Zrób otwór w mące i włóż do niego ziemniaki.
Dodaj rozgniecione drożdże, cukier, część wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wlej olej i ocet i delikatnie wymieszaj. Wsyp kminek i zabierz się wyrobienia ciasta. Ostatecznie powinno być gładkie, elastyczne i półmiękkie. Posyp ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw godzinę.
Następnie uformuj w bochenek i odłóż na kolejne 15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 225 st. C., ustaw opcję góra-dół z termoobiegiem i piecz tak chleb przez 10 min, a następnie przez 50 min w 190 st. C.
Comments are closed.