Roladki z filetów z kurczaka – wyjątkowo smaczne danie. Na przyjęciu każdy był nimi zachwycony, więc zdradzam przepis

Kurczak jest jednym z najbardziej ulubionych rodzajów mięs. Można z niego przygotować rozmaite potrawy.

Jedną z nich są roladki, które idealnie nadają się zarówno na świąteczny jak i niedzielny czy też tygodniowy obiad. Zasmakują każdemu!

 

 

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • około 70 g twardego sera,
  • około 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • około 3 łyżki majonezu,
  • 1 mały pęczek pietruszki,
  • olej roślinny,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka pokroić jak na kotlety i delikatnie roztłuc je za pomocą tłuczka, a następnie przyprawić zarówno solą jak i czarnym pieprzem. Przygotowując farsz należy marchewkę po obraniu i dokładnym umyciu zetrzeć na tarce.

Wymieszać ją z serem, natką pietruszki, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Składniki wymieszać z majonezem.

Porcje przygotowanego farszu wykładać na plastry rozklepanego fileta z kurczaka. Zwijać je w rulony, a dla pewności, aby nic nie wysypało się ze środka albo zwinąć je za pomocą nitki, albo krawędzie spiąć wykałaczkami.

 

 

Przygotowane roladki z kurczaka smażyć na patelni z rozgrzanym roślinnym olejem aż do złotego koloru.

Zdjąć nitki z roladek. Do naczynia żaroodpornego wlać na dno albo wodę, albo bulion, a potem obsmażone roladki. Całość wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Podawać z ulubionymi dodatkami jak np. sałatka, ziemniaki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!