You might also like
Muszę przyznać, że kiedy po raz pierwszy podałam tę zupę swojej rodzinie na obiad, od pierwszego łyka wiedziałam, że to danie będzie nam towarzyszyć na stałe. Jeden niezwykły i specjalny składnik sprawia, że zupa jest łagodna, aromatyczna i sycąca, a także naturalnie oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia naszą odporność.
Kapuśniak przygotowany według tego przepisu ma też wyjątkowy smak, którego nie da się łatwo zapomnieć.
1. Oczyść i przełóż chude mięso wieprzowe do dużego garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowinę, następnie zmniejsz ogień i dodaj 1 marchewkę i 1 cebulę.
2. Gotuj pod pokrywką na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie wyjmij mięso z garnka.
3. Pozostałe warzywa: marchewki, cebulę, seler i pietruszkę obierz, następnie pokrój na kostkę i lekko podsmaż na patelni z masłem lub smalcem.
4. Opuść kiszoną kapustę, odciśnij i gotuj na małym ogniu, dodając stopniowo wcześniej przygotowany bulion mięsny. Tymczasem przygotuj tajny składnik tej unikalnej zupy: w blenderze, wymieszaj boczek z czosnkiem i świeżą pietruszką.
5. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój na kostkę i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź ugotowane ziemniaki i dodaj do garnka z kapustą, razem z kaszą jaglaną i wcześniej podsmażonymi warzywami.
6. Na koniec, dodaj pokrojone, wcześniej ugotowane mięso, liść laurowy i jeśli to konieczne, dopraw solą. Gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i odstaw przykryty garnek na 20–30 minut. Voila!
Comments are closed.