Drożdżowe bułeczki wychodzą zawsze puszyste i pyszne. Sprawdzony domowy przepis

Z tym przepisem twoje bułki wyjdą zawsze chrupiące i staną się smakowitym przysmakiem dla ciebie i całej twojej rodziny. Jeżeli twoje pieczywo szybko czerstwieje dzięki naszym wskazówkom unikniesz tego.

Oto składniki które będą nam potrzebne:

  • 2 kg mąki
  • 2 opakowania drożdży
  • 3 szklanki mleka lub wody
  • 8-10 łyżeczek cukru
  • 5 jajek
  • 250g masła
  • 3 łyżeczki soli
  • nadzienie według własnych preferencji

Gdy mamy już nasze produkty możemy przystąpić do przygotowywania domowego ciasta.

Do podgrzanego mleka dodajemy łyżkę cukru, drożdże oraz część mąki. Następnie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce i czekamy aż opadnie, wtedy będzie gotowe.

 

 

Do wcześniej przygotowanej masy wbijamy jajka. Następnie całość ubijamy wsypując cukier, sól i mąkę która nam pozostała. Stopniowo dodajemy masło równocześnie mieszając do momentu aż masa będzie gładka.

Gotowe bułeczki odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 do 2h w czasie których przewracamy je trzykrotnie.

Po upłynięciu tego czasu dzielimy ciasto na części i zostawiamy na parę minut. Formujemy bułeczki które po 10 minutach smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.

Wyjmujemy gotowy wypiek i możemy cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!