Ciasto zemsta teściowej – kwaskowate, słodkie jak i chrupiące ciasto. Koniecznie zapisz przepis bo jest przepyszne

Niektórzy powiadają, że zemsta bywa słodka. I że świetnie smakuje. Teściowa, która wpadła na pomysł tego ciasta, musiała być mistrzynią słodkiej zemsty.

Słodkie, rozpływające się w ustach ciasto z kwaskową nutą wiśni. Co może być lepszego od tak orzeźwiającego połączenia? My wiemy!

 

 

Kiedy do tego dołożymy kruche ciasto, masę z galaretek, śmietankową piankę i pyszne płatki migdałowe.

„Zemsta teściowej” sprawdzi się na każdą okazję. Pamiętaj tylko, że potrzebujesz do niego dwóch brytfanek o identycznych wymiarach (ok. 25 x 35 cm).

Będziesz potrzebować:

Na kruche ciasto:

  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 200 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek średnich jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa

Na bezę migdałową:

  • 5 pozostałych białek
  • szklanka cukru pudru
  • 150 g płatków migdałowych (ewentualnie grubo zmielonych migdałów)

Na galaretkę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • szklanka soku wiśniowego (lub wody wymieszanej z kilkoma łyżkami syropu z wiśni)
  • 400 g mrożonych wiśni drylowanych
  • 2 łyżki żelatyny

Na galaretkę śmietanową:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki 32%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Zacznij od kruchego ciasta.

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!