You might also like
Dzięki niemu mięso będzie soczyste, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Co ważne, przepis jest przy tym naprawdę prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Rodzina już zawsze będzie prosić o przyrządzenie mięsa w ten sposób!
Przygotowanie soczystego mięsa należy zacząć od wlania do miski wody, soku z cytryny oraz sosu sojowego. Do mikstury dodajemy przyprawy, całość dobrze mieszamy.
Następnie umyte mięso umieszczamy w specjalnej torbie na żywność, do której wlewamy także marynatę. Palcami rozprowadzamy przyprawy po całej powierzchni mięsa, po czym związujemy torbę i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny.
Po tym czasie schłodzone, przesiąknięte marynatą mięso należy obwiązać sznurkiem, umieścić w folii do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Mięso powinno piec się w tej temperaturze przez ok. 2,5 godziny.
Po upieczeniu mięso należy ponownie odstawić do lodówki na noc. Przed spożyciem należy pamiętać o usunięciu sznurka – tak przygotowane danie nadaje się już bezpośrednio do spożycia, w formie dodatku do ziemniaków i surówki bądź doskonałego składnika kanapek czy zapiekanek. Smacznego!
Comments are closed.