Przekonaj się, jakie są smaczne – Pyszne bułeczki po turecku. Tutaj przepis.

Tureckie bułeczki to niezwykle delikatny oraz puszysty deser.

Do ich wykonania nie będziesz potrzebować drożdży, co znacznie skraca czas ich robienia. Wypróbuj ten przepis już dziś i podziel się nim ze znajomymi.

 

 

Składniki:

  • 430 g mąki pszennej
  • 250 g bryndzy
  • 60 g oleju słonecznikowego
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml kefiru
  • 15 ml octu

Przygotowanie:

Do jednej miski wsyp: cukier, sól dodaj kefir oraz ocet. Całość wymieszaj za pomocą trzepaczki. Do masy dodaj jedno żółtko i dwa białka jaj. Wsyp również proszek do pieczenia.

 

 

Delikatnie ugnieć ciasto za pomocą dłoni. Podczas ugniatania, stopniowo przesiewaj do masy mąkę pszenną. Ciasto powinno być delikatne i puszyste. Rozwałkuj je w rolkę i podziel ją kilka części. Teraz możesz przygotować nadzienie: dodaj ser oraz resztę jajek i dobrze wymieszaj.

 

 

Mały kawałek ciasta posyp z obu stron mąką pszenną, a następnie go rozgnieć. Na środku nakładaj nadzienie, następnie złącz ze sobą każdy brzeg ciasta.

 

 

Czynność powtórz z każdym kawałkiem. W między czasie piekarnik nagrzej do 200 stopni. Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Każdą z bułeczek wysmaruj białkiem i na każdej zrób nacięcie. Piecz przez 30 minut. Gotowe. SMACZNEGO! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!