Jednak, tak jak większość sklepowych słodyczy, zawiera sporo substancji chemicznych, których powinniśmy unikać w swoich dietach. Poniżej znajdziesz przepis na domowe, 4-składnikowe „Rafaello” w zdrowszej odsłonie. Spróbuj koniecznie!
Zacznij od pozbycia się skórki z migdałów. Aby ułatwić sobie ten proces, zalej orzechy gorącą wodą na ok. 5 minut. Wafle dokładnie pokrusz. Możesz do tego użyć np. tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta.
Teraz zabierz się za rozpuszczanie białej czekolady. Jeśli zależy Ci na czasie, wykorzystaj do tego mikrofalówkę. Możesz także umieścić miskę z pokrojoną czekoladą w kąpieli wodnej. Pamiętaj – im drobniej pokroisz czekoladę, tym szybciej się ona rozpuści 😉
Czekoladową masę wymieszaj z waflami. Nie zapomnij jednak, aby część z niej (ok. 3 łyżki) odłożyć – przyda się później podczas dekorowania.
Z mieszanki czekoladowo-wafelkowej uformuj kulki, pamiętając, aby do każdej z nich włożyć po jednym, obranym ze skórki, migdale. Tak przygotowane kuleczki odstaw do lodówki.
Po upływie ok. 20 minut możesz wyjąć z lodówki kulki i obtaczać je kolejno w rozpuszczonej czekoladzie i wiórkach kokosowych.
Comments are closed.