Stara sztuczka, dzięki której przygotujemy jeszcze smaczniejsze kotlety. Instrukcja.

Trik, dzięki któremu przygotujesz soczyste i miękkie w środku kotlety

Przedstawię Wam dzisiaj świetny i sprawdzony od lat sposób, z której polecam skorzystać wszystkim gospodyniom domowym. Dzięki tej jednej sztuczce, kotlety będą tak soczyste i chrupiące, że cała rodzina zacznie domagać się więcej.

 

 

Niesamowity sposób

Przygotowując mięso, należy zarezerwować sobie trochę czasu. Ubite i posolone kotlety (w moim przypadku są to zwykle schabowe) namaczam w mleku. Często robię to przez godzinę, ale najlepiej byłoby zostawić tak mięso na całą noc. W taki sposób uzyskamy soczyste i miękkie kawałki po usmażeniu.

 

Idealne panierowanie

Aby uzyskać wyśmienitą panierkę, stosuję dwie podstawowe zasady: do jajek dodaję odrobinę piwa i używam półgrubej mąki. Każdy kotlet traktujemy w taki sam sposób: najpierw wkładamy do mąki, później do jajka z piwem, do mąki, do jajka i do bułki tartej.

 

 

Mam taką taktykę już od kilkudziesięciu lat i robione w taki sposób mięso niezmiennie cieszy się ogromną popularnością wśród moich bliskich. Smażone na smalcu wychodzą idealnie chrupiące i miękkie.

 

Sztuczki szefa kuchni

Ta rada przyda się wszystkim, którzy chcą uzyskać wyjątkowe kotlety. Rozpływają się w ustach, zaskakują delikatnością, a panierka przyjemnie chrupie, mimo że nie ocieka tłuszczem.

 

 

Czego potrzebujesz?

  • wieprzowina;
  • mleko;
  • mąka;
  • bułka tarta;
  • starsze rogaliki;
  • chleb;
  • jajka z odrobiną jasnego piwa.

Sposób wykonania:

Mięso solimy i moczymy w mleku przynajmniej przez jedną godzinę, dzięki czemu zmięknie. Jeśli mamy taką możliwość, możemy zostawić je nawet na całą noc, by uzyskać najlepsze rezultaty.

 

 

Starsze pieczywo rozdrabniamy i mieszamy z bułką tartą, by uzyskać panierkę. W innej misce przygotowujemy ubite jajka z niewielkim dodatkiem jasnego piwa, a w kolejnym naczyniu mąkę. Proces obtaczania każdego kawałka jest identyczny: obtaczamy w mące, przekładamy do jajka, do mąki, do jajka i do panierki. Tak przygotowane kotlety są gotowe do usmażenia (najlepiej na smalcu).

 

 

Sposób na pyszne mięso przy wykorzystaniu minimalnej ilości tłuszczu

Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni. W tym czasie kroimy grube kromki chleba i układamy w formie lub większym naczyniu do zapiekania. Układamy na nich smażone kawałki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut.

 

 

Uzyskujemy chrupiącą panierkę z niewielką ilością tłuszczu i bardzo miękkie i soczyste mięso w środku. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!