Trik, dzięki któremu przygotujesz soczyste i miękkie w środku kotlety
Przedstawię Wam dzisiaj świetny i sprawdzony od lat sposób, z której polecam skorzystać wszystkim gospodyniom domowym. Dzięki tej jednej sztuczce, kotlety będą tak soczyste i chrupiące, że cała rodzina zacznie domagać się więcej.
Niesamowity sposób
Przygotowując mięso, należy zarezerwować sobie trochę czasu. Ubite i posolone kotlety (w moim przypadku są to zwykle schabowe) namaczam w mleku. Często robię to przez godzinę, ale najlepiej byłoby zostawić tak mięso na całą noc. W taki sposób uzyskamy soczyste i miękkie kawałki po usmażeniu.
Idealne panierowanie
Aby uzyskać wyśmienitą panierkę, stosuję dwie podstawowe zasady: do jajek dodaję odrobinę piwa i używam półgrubej mąki. Każdy kotlet traktujemy w taki sam sposób: najpierw wkładamy do mąki, później do jajka z piwem, do mąki, do jajka i do bułki tartej.
Mam taką taktykę już od kilkudziesięciu lat i robione w taki sposób mięso niezmiennie cieszy się ogromną popularnością wśród moich bliskich. Smażone na smalcu wychodzą idealnie chrupiące i miękkie.
Sztuczki szefa kuchni
Ta rada przyda się wszystkim, którzy chcą uzyskać wyjątkowe kotlety. Rozpływają się w ustach, zaskakują delikatnością, a panierka przyjemnie chrupie, mimo że nie ocieka tłuszczem.
Czego potrzebujesz?
- wieprzowina;
- mleko;
- mąka;
- bułka tarta;
- starsze rogaliki;
- chleb;
- jajka z odrobiną jasnego piwa.
Sposób wykonania:
Mięso solimy i moczymy w mleku przynajmniej przez jedną godzinę, dzięki czemu zmięknie. Jeśli mamy taką możliwość, możemy zostawić je nawet na całą noc, by uzyskać najlepsze rezultaty.
Starsze pieczywo rozdrabniamy i mieszamy z bułką tartą, by uzyskać panierkę. W innej misce przygotowujemy ubite jajka z niewielkim dodatkiem jasnego piwa, a w kolejnym naczyniu mąkę. Proces obtaczania każdego kawałka jest identyczny: obtaczamy w mące, przekładamy do jajka, do mąki, do jajka i do panierki. Tak przygotowane kotlety są gotowe do usmażenia (najlepiej na smalcu).
Sposób na pyszne mięso przy wykorzystaniu minimalnej ilości tłuszczu
Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni. W tym czasie kroimy grube kromki chleba i układamy w formie lub większym naczyniu do zapiekania. Układamy na nich smażone kawałki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut.
Comments are closed.