You might also like
1. Podgrzewaj mleko w garnku o grubym dnie, a następnie dodaj cukier i wanilię, dobrze wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, zdejmij z ognia i pozwól ostygnąć.
2. W międzyczasie, ubij żółtka jaj i wymieszaj je z całkowicie wystudzonym mlekiem.
3. Ponownie podgrzewaj mieszankę do momentu wrzenia i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta. Pozwól jej na ponowne ostygnięcie.
4. W dużym naczyniu, ubij śmietankę na puch, a następnie połącz ją z mleczną masą. Przenieś do zamkniętego pojemnika i umieść w zamrażarce.
5. Co godzinę, mieszaj lody łyżką – dzięki temu staną się bardziej puszyste i bez grudek. Kiedy całkowicie zastygną – są gotowe do podania!
1. Ubij żółtka z cukrem pudrem, a następnie dodaj powoli śmietankę 12% i wanilię, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
2. Przenieś tę masę do garnka o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając (pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia). Następnie zdejmij z ognia i pozwól ostygnąć.
3. Teraz przecedź masę przez sitko, przenieś do zamkniętego pojemnika plastikowego, zostawiając trochę miejsca na masę śmietankową. Umieść w zamrażarce.
4. Tymczasem, ubij śmietankę 36% na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz ją ze schłodzoną masą, którą wcześniej przygotowałaś. Wstaw do zamrażarki.
Comments are closed.