You might also like
Dzisiejszą propozycją będą węgierskie chrusty, które są bardzo popularne w tym kraju i inne od tych, które możemy znaleźć w Polsce. W przepisie używamy kwaśnej śmietany i lekkiego, drożdżowego ciasta.
Weź mały garnuszek, wlej do niego mleko i podgrzej je. Rozpuść w nim łyżeczkę drożdży. Do sporej miski wsyp mąkę, cukier oraz sól, a następnie wymieszaj.
Dodaj także żółtka, rozpuszczone w mleku drożdże, śmietanę oraz brandy. Wszystkie składniki dokładnie połącz i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodaj 50 g stopionego masła. Odstaw ciasto na 30 minut, do ciepłego miejsca, by te wyrosło.
Przygotuj patelnię lub garnek i rozgrzej dużą ilość oleju. Chrusty smaż w głębokim tłuszczu, aż te przybiorą rumianą barwę.
Comments are closed.