Pyszne kotleciki z kapustą, pozbądź się boczków bez wyrzeczeń – nie trzeba smażyć na patelni

Upały za oknem sprzyjają jedzeniu lekkich, smacznych potraw, bazujących na warzywach, do takich właśnie należą mięsne kotleciki z dodatkiem kapusty. Połączenie mięsa i kapusty daje sycące, a zarazem lekkostrawne i świeże danie.

Doskonale sprawdzi się w kuchni wszystkich będących na diecie, jak również tych, którzy latem zmagają się z brakiem apetytu. Mąkę i bułę tartą w kotlecikach zastępuje królowa lata – kapusta oraz twarożek zapobiegający rozlatywaniu się kotletów.

Składniki na około 12 sztuk:

  • 600 g mielonego mięsa drobiowego (kurczak lub indyk)
  • 200 g. białej kapusty
  • 80 g. twarożku
  • 1 jajko
  • pół pęczka koperku
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • chmiel suneli – pół łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotować naczynie odpowiedniej wielkości, umieścić w nim mięso wraz z przyprawami. Kapustę umyć, osuszyć, a następnie drobno poszatkować. Przygotować oddzielny pojemnik, umieścić w nim twaróg i jajko, utrzeć na gładką masę.

 

Do masy z twarogu i jajka dodać mielone mięso z przyprawami, wszystko dokładnie wymieszać. Koperek drobno posiekać. Do masy dodać kapustę oraz posiekany koperek, wszystko dokładnie wymieszać aż składniki się połączą.

Z masy formować okrągłe kotleciki, uprzednio zwilżywszy ręce wodą, by uniknąć klejenia się masy do rąk. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kotleciki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, włożyć blachę z kotlecikami, piec pół godziny.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!