Cukiniowy sezon trwa w najlepsze. To pora roku, która obfituje w pyszne i świeże warzywa i owoce. Jeżeli szukasz przepisu, który pozwoli Twojej rodzinie najeść się smacznie, a przede wszystkim zdrowo, to jesteś we właściwym miejscu.
Sprawdź ten doskonały przepis na cukinię, który jest bardzo prosty, a jego wynik pyszny i chrupiący, a w dodatku wymaga użycia jedynie odrobiny oleju. Jeżeli lubisz cukinię, to po prostu musisz spróbować.
Składniki na pyszny, letni obiad:
- 2 nieduże cukinie
- pół szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 3 średniej wielkości ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- Twoje ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój ją w średniej grubości plasterki. Wystarczą takie grubości około 1 cm. Jeżeli jest młoda, to nie musisz jej obierać.
Kolejny krokiem jest przygotowanie pysznej, chrupkiej panierki. Przy Ci się foliowa torebka, w której łatwo wymieszać wszystkie składniki i zapanierujesz cukinię.
Do woreczka wsyp mąkę oraz sól i pieprz oraz zioła, które lubisz. Doskonale pasuje miks ziół prowansalskich ale cukinia będzie równie dobra z bazylią lub oregano. Do środka dołóż cukinię, zakręć woreczek tak, by zostało w nim trochę powietrza i porządnie wstrząśnij. Dzięki temu cukinia pokryje się równomiernie panierką, a Ty zaoszczędzisz sporo czasu.
Cukinię wyłóż na blachę do pieczenia posmarowaną cienką warstewką oleju. Możesz go nie dodawać, ale wtedy kawałki cukinii mogą przywierać. Wystarczy naprawdę odrobina.
Całość należy piec 15 do 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Jeżeli chcesz, by cukinia upiekła się szybciej, możesz ją wyłożyć już na gorącą blachę. Po upływie połowy czasu obróć cukinię, by równomiernie się upiekła. Gotowe.
Taka cukinia najlepsza jest z sosem śmietanowym lub majonezem. Smacznego!
Comments are closed.