Na pewno mieliście okazję w swoim życiu kosztować Panna Cottę lub jej konkurenta kremu bawarskiego. Obydwa desery są zachwycające, obłędne w smaku i niestety – bardzo kaloryczne.
Żółtka z cukrem za pomocą miksera aż do otrzymania jasnej masy (ja dodaję 2 łyżeczki cukru na jedno żółtko ale dopasuj ilość według siebie) i wstaw na niewielki ogień. Wlewaj cienką strużką mleko do garnka i cały czas mieszaj uważając aby masy nie zagotować.
Śmietanę ubij mikserem z ekstraktem waniliowym (możesz ją zastąpić jogurtem dzięki czemu deser będzie wersją „light”). Żelatynę rozpuść zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu i wlej ją do mlecznej mieszanki i wymieszaj.
Następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz obydwie mieszanki. Tak przygotowany krem możesz rozlać bezpośrednio do kokilek lub kieliszków, w których zamierzasz go podać, lub zostawić w jednym większym naczyniu i pokroić go po stężeniu.
Comments are closed.