Danie, które przedstawię stanowi zdrowy i sycący dodatek szczególnie do dań mięsnych, zarówno do obiadów jak i kolacji. Poprzez możliwość przechowywania go w słoikach, możemy użyć kiedy tylko przyjdzie nam ochota na coś pysznego.
Zestaw warzyw w połączeniu z sosem słodko – kwaśnym idealnie sprawdzi się z ryżem jaśminowym. Tak, więc zaczynamy przygodę kulinarną 🙂
Lista składników:
- fasola biała – 2 puszki
- pomidory krojone – 2 puszki
- marchew – 4 sztuki
- papryka czerwona – 3 sztuki
- cukinia lub bakłażan – 2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- papryczka chilli – 1 sztuka
- czosnek – kilka ząbków
- natka pietruszki
- kolendra – 1 łyżka
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- ocet winny – 10 łyżek
- olej do smażenia
Fasolę po wyciągnięciu z puszek płuczemy na sitku zimną wodą. Cebulę należy pokroić w drobne piórka, a następnie zeszklić na patelni na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy startą na grubszych oczkach marchew. Po minucie smażenia przekładamy wszystko do wysokiego naczynia, po czym zalewamy pomidorami z puszki.
Paprykę czerwoną oraz cukinię kroimy na drobną kostkę i dokładamy do naszego wywaru pomidorowego. Gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Po tym czasie dokładamy do garnka białą fasolę oraz dodatki, jak wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobniutko papryczkę chilli, a także posiekaną natkę pietruszki.
Wszytko doprawiamy do smaku kolendrą, solą, pieprzem i cukrem, na końcu po troszku dolewamy ocet winny. Na koniec całość gotujemy jeszcze z 10 minut do połączenia się wszystkich smaków. Teraz nasze danie można umieścić w uprzednio wyparzonych słoikach, a po ostygnięciu przechowywać w spiżarni.
Po kilku dniach można już go użyć, ale najlepiej będzie smakowało po dłuższym czasie przechowywania, szczególnie zimową porą, kiedy chcemy zjeść coś pożywnego bez większego wysiłku włożonego w gotowanie.
Comments are closed.