You might also like
Kotlety „Mont Cher” to francuska wersja pysznych kotletów z kurczaka. Danie jest bardzo soczyste dzięki śmietanie, a papryka podkreśla idealnie smak mięsa. Doskonałym dopełnieniem dania jest niezwykły kremowy sos szpinakowy z ciekawym tajnym składnikiem.
Wymieszaj dłońmi schłodzone mięso mielone. Drobno posiekaj paprykę, cebulę, pół pęczka pietruszki i szczypiorek. Dodaj wszystko do mielonego mięsa, wymieszaj. Wbij jajko, dodaj 1 łyżkę śmietany i przeciśnięty przez praskę czosnek czosnek. Dobrze wymieszaj.
Zetrzyj ser i dodaj do mielonego mięsa. Dodaj 2 szczypty soli, pieprz i kminek. Wymieszaj składniki.
Uformuj z otrzymanej masy kotlety i rozgrzej patelnię. Smaż placki na oliwie z oliwek z obu stron, aż będą gotowe.
Aby przygotować sos rozgrzej patelnię, wlej na nią 1 łyżkę oliwy i masło, dodaj szpinak (możesz użyć mrożonego), pozostałą śmietanę i sól. Posiekaj pozostałą pietruszkę i miętę. Gotuj składniki na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Comments are closed.