Błyskawiczne ciasto – Twoi domownicy docenią ten smakołyk, zjedząc go aż do ostatniego kawałka.

Jeśli jesteś wielbicielem łatwych i szybkich przepisów na sprawdzone wypieki – ten przepis jest skrojony na miarę Twoich potrzeb.

Dzięki temu przepisowi, nawet osoba o najmniejszym doświadczeniu kulinarnym będzie mogła z łatwością przyrządzić ten deser, a wszyscy w domu z pewnością nie będą w stanie mu się oprzeć. Koniecznie musisz spróbować!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru drobnoziarnistego
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jaja kurze
  • 1 – 1,5 słoika Twojego ulubionego dżemu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ubij wcześniej schłodzone jajka z solą, używając trzepaczki lub miksera. Następnie, dodawaj powoli cukier, olej i mleko.

2. Następnie, stopniowo dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Kontynuuj ubijanie, aż ciasto stanie się jednolite, gładkie i osiągnie konsystencję gęstej śmietany.

3. Przełóż połowę przygotowanego ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nasmarowanej olejem i posypanej mąką. Następnie rozprowadź warstwę dżemu i zalej resztą ciasta. Wygładź powierzchnię za pomocą szpatułki.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 45 minut. Voilà!

 

Kiedy ciasto ostygnie, obficie posyp je cukrem pudrem i zaproś domowników do wspólnego degustowania. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!