Ta cukinia smakuje lepiej niż ogórki. Zaskoczę Cię tym przepisem. Robię od razu 10 słoików

Cukinia marynowana w słoikach to pyszna surówka do obiadu a także zdrowa przekąska na zimę!

 

Marynowane warzywa stanowią cenne źródło witamin zimą. Poznaj przepis na konserwową cukinię, której smak i aromat z pewnością odmienią Twoje dotychczasowe podejście do tego warzywa.

Dzięki tej recepturze cukinia pozostanie jędrna i chrupiąca z odpowiednią proporcją kwaskowości i słodkości.

Składniki:

  • cukinia (ok. 5kg)
  • czosnek (3 główki)
  • papryczka chilli (1 sztuka)
  • koper (1 pęczek)
  • liście laurowe (8 sztuk)
  • pieprz czarny ziarnisty (20 g)
  • ziele angielskie (25 g)
  • ocet (16 łyżek)
  • sól, cukier

Wykonanie:

Przygotuj 8 litrowych słoików. W tym celu dokładnie je umyj z użyciem sody oczyszczonej, a następnie wytrzyj lub poczekaj aż wyschną.  Do każdego ze słoików włóż: 1 parasol kopru, 1 plasterek papryki, 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 10 ziaren pieprzu.

 

Każdą z cukinii umyj, obierz ze skórki i odetnij końcówki. Następnie pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm. Tak pokrojoną cukinię układaj ciasno w słoikach. Aby zapobiec pęknięciu słoików pod wpływem temperatury, do każdego z nich włóż łyżkę odwróconą wierzchem do góry. Następnie zalej słoiki wrzątkiem, lejąc wodę bezpośrednio po łyżce.

 

Słoiki zakręć ugotowanymi wcześniej przykrywkami i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odlej płyn ze słoików do naczynia z miarką i dodaj 1 łyżkę soli oraz 1,5 łyżki cukru na każdy 1 litr płynu. Tak powstałą marynatę zagotuj w garnku.  Do słoików z cukinią wlej po 2 łyżki octu a później zalej gorącą marynatą.

 

Zakręcone słoiki ustaw na pokrywkach i owiń je w ręcznik aby zachowały ciepło. Kiedy słoiki wystygną przechowuj je w suchym i zaciemnionym miejscu i zajadaj się marynowaną cukinią kiedy tylko będziesz mieć ochotę!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!