Jesteśmy wielbicielami słodkości. Często sięgamy po ciasteczka, czekoladę czy kruche batoniki. Jednak wśród deserów królują lody. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli.
Ciężko nam sobie ich odmówić, nawet zimą. Spożywamy je, bo są pyszne i poprawiają nastrój. Czy można je przygotować w domu bez posiadania profesjonalnego sprzętu? Jak zrobić smaczne lody, które będą smakować jak z lodziarni i zachwycą każdego?
Przedstawiamy prosty przepis na lody śmietankowe w polewie czekoladowej. Wystarczy tylko kilka składników, odrobina czasu i masa pozytywnej energii, aby je przygotować. Bez żadnych sztucznych dodatków i wypełniaczy. Tylko trzy składniki.
Składniki i przygotowanie
Zacznijmy od składników. Do przygotowania domowych lodów potrzebujesz:
- skondensowanego mleka – 300 ml;
- słodkiej śmietanki – 300 ml;
- tabliczkę czekolady (np. mlecznej) – 90 g.
Potrzebujesz także pojemników na przygotowany deser. Najlepiej sprawdzą się kubeczki papierowe oraz zwykłe drewniane lub plastikowe patyczki do lodów.
Na początku przelej słodką śmietankę do dużego pojemnika. Następnie ubij ją przy pomocy trzepaczki lub miksera. Gdy powstanie puszysta masa, powoli dodawaj skondensowane mleko.
Od jego ilości zależy, jak słodkie będą przygotowane przez Ciebie lody. Po wymieszaniu obu składników przelej je do wygodnego wysokiego naczynia.
Teraz czas na polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę mleczną w zwykłej kąpieli wodnej albo przy pomocy mikrofalówki.
Następnie przygotuj papierowe kubeczki. Napełnij każdy czekoladą na ściankach, uważaj, aby nie było jej za dużo – wystarczy Ci cienka warstwa.
Poczekaj, aż czekolada zastygnie. W tym celu możesz włożyć kubeczki do zamrażarki i wyjąć je po około 10 minutach.
Napełnij kubeczki masą lodową i do każdego włóż patyczek. Włóż do zamrażarki przynajmniej na 5 godzin.
Comments are closed.