Ciasto Jabłkowa Symfonia – smaczne i efektowne. Bez wątpienia, jedno z najpyszniejszych ciast z jabłkami

Kiedy mamy ochotę na ciasto z jabłkami, a znudziła się nam tradycyjna szarlotka warto przygotować prawdziwą jabłkową symfonię. Co to takiego? Bez wątpienia, jedno z najpyszniejszych ciast z jabłkami.

Składa się z kliku warstw: biszkoptowej z aromatem korzennym, kremowo-budyniowej, bitej śmietany i wiórków kokosowych. Oczywiście najważniejszym jego elementem jest warstwa jabłkowa!

Całość komponuje się niesamowicie, słodycz jest przełamana delikatną kwaskowością jabłek i subtelnością gorzkiej czekolady… To prawdziwa bomba na stole!

Ciasto jest też niezwykle efektowne, dlatego warto je przygotować na święta lub inne uroczyste okazje, bądź kiedy spodziewamy się gości. Jego przygotowanie nie jest mocno skomplikowane, ale potrzeba na nie nieco czasu.

Jednak zdecydowanie jest tego warte. Zatem, zabieramy się do pieczenia. Czego potrzebujemy do wykonania jabłkowej symfonii?

Składniki na ciasto biszkoptowo-korzenne:

  • jajka, najlepiej z wolnego wybiegu, 6 sztuk
  • cukier biały drobnoziarnisty – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka do herbaty
  • cynamon – 2 łyżeczki do herbaty
  • goździki (zmielone), sproszkowany imbir, gałka muszkatołowa, kardamon 1/3 łyżeczki (opcjonalnie gotowa przyprawa korzenna)

Warstwa kremowo-budyniowa:

  • mleko tłuste – pół litra
  • miękkie masło – 250 gram
  • budyń waniliowy (najlepiej niesłodzony) – 2 opakowania
  • cukier biały drobnoziarnisty – 4 łyżki stołowe
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie

Jabłkowe wnętrze:

  • jabłka, najlepiej lekko kwaskowate, – 1,5 kg
  • masło – 1 łyżka
  • galaretka owocowa – 1 opakowanie

Dodatki:

  • podłużne biszkopty
  • galaretki truskawkowe – 2 sztuki
  • śmietana kremówka – 300 ml
  • cukier puder – 1 łyżka stołowa
  • starta gorzka czekolada

Przygotowanie:

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!