Ciasto z kremem przypomina swoim wyglądem i smakiem przysmak z najlepszej cukierni. Przepis.

Kilka prostych składników i każdy będzie zadowolony. Niezwykle proste i szybkie rozwiązanie na deser, kiedy nie mamy na niego czasu.

Szybkie przygotowanie sprawi, że przygotujesz ten deser dla niespodziewanych gości albo w nagłym przypadku, kiedy zachcę ci się czegoś dobrego. Składniki są łatwo dostępne i lubiane przez większość ludzi. Zachwycisz tym deserem swoje otoczenia ale również samego siebie. Nie zastanawiaj się tylko wypróbuj już dziś! Nie pożałujesz.

 

Składniki na ciasto:

  • opakowanie proszku do pieczenia;
  • 70 ml roztopionego masła;
  • 70 g cukru pudru;
  • szczypta soli;
  • 200 dag mąki pszennej;
  • skórka z cytryny lub limonki;
  • 2 żółtka.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g waniliowego jogurtu;
  • 2 białka;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki mąki.

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wrzucamy do miski wraz z cukrem. Dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem na niskich obrotach. Dodajemy masło ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników.

 

Dodajemy resztę składników i mieszamy. Delikatnie zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej powierzchni.

 

Ciasto dzielimy na dwie części i owijamy je folią spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.

 

 

W tym czasie przygotowujemy formę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wykładamy na spód. Staramy się równomiernie rozprowadzić ciasto.

 

Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Białka, które nam pozostały ubijamy z cukrem – ubijamy na sztywno. W drugiej misce powinien znaleźć się cały jogurt i mąkę. Mieszamy.

 

Do powstałej masy dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i wylewamy na przygotowany spód. Drugą część ciasta ścieramy na wylany krem.

 

Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza prze około 30 minut. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!