Chcesz mieć pewność, iż Twoje przetwory na zimę będą smakowite? Wypróbuj ten sprawdzony przepis! Przepis na sałatkę dunajską jest bardzo łatwy i szybki. Sałatka stanowi oryginalne połączenie warzyw i marynaty. Idealnie komponuje się na świątecznym stole, a także podczas rodzinnej kolacji. Wypróbuj ten niesamowicie prosty przepis!
Na początku obierz paprykę, cebulę i marchew, a pomidory pokrój w małe plasterki. Następnie zetrzyj marchew na grubej tarce, natomiast paprykę i cebulę pokrój w cienkie półpierścienie. Wrzuć wszystkie warzywa do dużej miski i dodaj do nich olej, ocet, cukier oraz sól.
Mieszankę dokładnie wymieszaj i pozostaw na około godzinę. Sałatka powinna puścić spore ilości soku. Jeżeli uważasz, że soli jest zbyt mało, dodaj jej więcej, wedle uznania.
W dalszej kolejności umieść sałatkę w rondlu wraz z sokiem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania. Potem umieść warzywa w sterylizowanych słoikach, dokładnie dokręć pokrywki i pozostaw je na całą noc pod grubym kocem do góry nogami. Smacznego!
Comments are closed.