Świąteczna Piernikowa Choinka – Piękna i aromatyczna ozdoba każdego Świątecznego stołu. Zachwyci każdego bez wyjątku
Moje najmłodsze pociechy uwielbiają pomagać mi w kuchni, a szczególnie wtedy gdy chodzi o kolorowe i słodkie ozdoby.
W Święta każdy dom powinien pachnieć cynamonem, przyprawami korzennymi, cytrusami i…piernikiem. Przed każdymi Świętami Bożego Narodzenia, wraz z dziećmi piekę pierniki o różnych kształtach, a następnie wszyscy pięknie je ozdabiamy. Nie może również zabraknąć pięknego upominku w postaci piernikowej choinki… Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
3,5 szklanki mąki (0,5 szklanki do podsypywania ciasta)
-
3/4 szklanki cukru
-
0,5 łyżki stołowej miodu
-
50 g masła
-
2 jajka kurze
-
0,5 łyżeczki sody
-
0,5 łyżeczki mielonych przypraw (cynamon, kardamon, imbir)
-
1/4 szklanki wody
-
1 żółtko jajka przepiórczego
SKŁADNIKI NA LUKIER:
-
1 białko jajka przepiórczego
-
4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku często mieszając, podgrzej do 70-75 stopni wodę z miodem, cukrem i masłem.
2. Połowę przesianej mąki, dodaj do garnka i szybko wymieszaj, aby nie było grudek. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonej masy, dodaj jajko kurze, żółtko jajka przepiórczego i pozostałą, przesianą mąkę z sodą. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
3. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na grubość 0,7 cm. (ciasto im będzie cieńsze, tym piernik twardszy).
4. Foremkami o kształcie gwiazdek o 3 różnych wielkościach, wyciśnij kształty. Poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180° C, przez około 8 minut. Potem, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
6. Wystudzone pierniki udekoruj lukrem, który przygotujesz z białek ubitych z cukrem pudrem. Gdy całkiem zastygnie na piernikach, możesz zacząć przygotowanie choinki.
7. Zacznij od największych gwiazdek, na których środku nałóż kleksa świeżego lukru, a następnie układaj kolejno mniejsze. Zwróć uwagę na to, aby promienie gwiazdek w kolejnych warstwach nie pokrywały się ze sobą. Pozostaw gotowe choinki do wyschnięcia. Gotowe!
Świąteczne, piernikowe choinki, możesz ozdobić również w dowolny sposób kolorowymi posypkami. Owinięte przezroczystą folią, będą pięknym podarunkiem dla bliskich.
Wesołych Świąt!
Comments are closed.