Galaretka Wieprzowa – Doskonała przystawka na Świąteczny stół oraz inne uroczystości rodzinne
Moi bliscy nie wyobrażają sobie żadnych Świąt bez galaretki wieprzowej, zwanej u nas zimnymi nóżkami. Dlatego stała się tradycyjną Świąteczną potrawą w moim domu i zawsze robię ją według tego sprawdzonego przepisu z prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
2 nóżki wieprzowe (przednie)
-
1 podudzie wieprzowe (golonkę)
-
1 kg mostka wołowego
-
1 marchewka
-
1 cebula
-
korzeń pietruszki
-
1 główka czosnku
-
sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach
-
3 jajka
PRZYGOTOWANIE:
1. Zanim przystąpisz do działania, namocz w garnku z woda przez co najmniej 2-3 godziny wszystkie mięsne części oraz nóżki. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ namaczanie uwolni mięso od zakrzepłej krwi i zmiękczy skórę.
2. Teraz oczyść nóżki, mostek wołowy przekrój na mniejsze kawałki.
3. Mięsne składniki, zalej wodą w wysokim garnku (5-7 cm. nad poziomem mięsa). Na małym ogniu, doprowadź do wrzenia, usuwając regularnie zbierające się zanieczyszczenia.
4. Gotuj na małym ogniu przez 4–5 godzin, od czasu do czasu przemieszaj. Uwaga! Nigdy nie dolewaj wody!
5. Po tym czasie, dodaj marchew, pietruszkę, cebulę ze skórką, czarny pieprz i ziele angielskie, liść laurowy oraz 1 łyżkę soli. Gotuj kolejne 1-1,5 godziny do miękkości.
6. Następnie, łyżką cedzakową wyjmij mięso z garnka i przecedź bulion przez drobne sito. Wystudzone mięso, oddziel od kości i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
7. Teraz możesz zebrać ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu. Wystarczy delikatnie ułożyć go na powierzchni – tłuszcz sam się wchłonie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Ugotowane na twardo jajka ostudź i obierz. Przygotuj małe kubeczki lub silikonowe fory do babeczek i na ich dnie ułóż połowę jajka. Przykryj warstwą mięsa, zalej bulionem i odstaw do wystygnięcia i stężenia w lodówce na całą noc. Gotowe!
Przed podaniem, wyjmij galaretkę z pojemniczków i ozdób świeżymi ziołami. Pięknie wyglądają i smakują obłędnie. Doskonałym dodatkiem z pewnością będzie chrzan lub musztarda. Smacznego!
Comments are closed.