W garnku ugotuj wodę, posól i wrzuć obrane i umyte ziemniaki. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Gdy już będą ugotowane, zostaw je w wodzie do ostygnięcia.
Następnie zmiksuj je w tej wodzie. Do tak przygotowanej masy dodaj wyciśnięty czosnek, mleko, jajka oraz olej, mąkę. Wymieszaj. Teraz dodaj cukier oraz przyprawy i ponownie wymieszaj ciasto.
Teraz na około pół godziny odstaw je w inne miejsce. Po 30 minutach smaż je na rozgrzanej patelni.
Pamiętaj, żeby podczas smażenia ziemniaczanych naleśników delikatnie je obracać. Wykonane z ziemniaków są dużo bardziej kruche niż tradycyjne naleśniki.
Jest to znakomita alternatywa do tradycyjnych naleśników. Można je przygotować z nadzieniem na słodko, jak i na ostro. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa i sosu np. węgierskiego czy grzybowego. Smakowo komponują się zarówno z kwaśną śmietaną, jak i konfiturą. Można posypać je cukrem pudrem.
Comments are closed.