Dodatkowo, wspaniale komponują się z nadzieniem np. twarogowym więc podać można je na wiele różnych sposobów. Ograniczenia leżą jedynie w naszej kreatywności.
Na początku wymieszaj ze sobą, za pomocą łyżki lub trzepaczki, sól, cukier, ocet i kefir. Do mieszaniny dodaj żółtko i dwa białka.
Następnie przez sitko o drobnych oczkach przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie zagniataj aż do całkowitego połączenia składników. Odstaw ciasto na chwilę i w tym czasie przygotuj nadzienie. Potrzebujesz do tego jednego jajka oraz sera (bryndza), które należy wymieszać ze sobą widelcem.
Każdy kawałek ciasta posyp z obydwu stron mąką i rozgnieć na płasko (powinny powstać okrągłe placuszki). Na środek placuszka połóż nadzienie i połącz ze sobą jego brzegi – tak, jak lepi się pierogi.
Comments are closed.