Ten przepis zdobył serca mojej rodziny. Sięgam po niego przynajmniej raz w tygodniu.

Ten przepis wykorzystuję minimum raz na siedem dni. Jest łatwy i szybki w realizacji, a efekt końcowy zawsze spotyka się z ogólnym aplauzem! Został mi przekazany przez sąsiadkę, kiedy poczęstowała mnie swoimi plackami – od tego czasu piekę je regularnie, sprawiając radość wszystkim dookoła. To niesamowite uczucie, kiedy wszyscy cenią twoje kulinarne umiejętności!

 

 
Ten przepis przydaje mi się zawsze, kiedy muszę zaskoczyć niezapowiedzianych gości lub kiedy pojawia się nagła ochota na coś słodkiego i zdrowego. Jest błyskawiczny, niedrogi i wyjątkowo smaczny!

 

Składniki na 12-14 owocowych placuszków:
  • Dwie szklanki kefiru (około 400 gramów)
  • Szczyptę soli
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego
  • 350 – 400 gramów mąki pszennej
  • 400 gramów owoców (np. jagód)

 

Jak to zrobić:

1. Aby przygotować ciasto na placuszków, połącz wszystkie wymienione składniki, z wyjątkiem owoców, najlepiej w dużej misce. Twoje ciasto powinno być gęste i puszyste (gęstsze niż na naleśniki), ale nie na tyle, aby można było je formować rękami.

2. Na wcześniej oprószoną mąką dłoń nałóż jedną łyżkę stołową ciasta. Na środku umieść trochę owoców i za pomocą lekko zwilżonej drugiej dłoni, zamknij brzegi ciasta. Tak przygotowanego placuszków, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem słonecznikowym.

 

3. Smaż placki na średnim ogniu, pod przykryciem. Uważaj, aby się nie przypaliły. Powinny być smażone po 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki umieść na papierowym ręczniku, który pochłonie nadmiar tłuszczu.

 

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!