Smak nie do opisania. Ciasto Paul Robeson – bardzo ciekawy pomysł na deser.

Jeżeli tak, jak ja też jesteś fanem i koneserem ciast to mam dla Ciebie idealną propozycję. Będzie to bardzo ciekawy pomysł na deser, który nie tylko będzie soczysty, ale także delikatny i aksamitnie pachnący wonią kakao.

Nazwa ciasta powstała na cześć piosenkarza i aktora Paola Robesona, który był właścicielem unikalnego barytonu. Ciasto charakteryzuje się tym, iż ciemny kolor symbolizuje showmana, biały krem – jego uśmiech, a polewa na jego szczycie – loki piosenkarza.

 

 

Jeśli chodzi o składniki, to nie ma tutaj miejsca na zamienniki. Nie zaleca się zastępowania masła margaryną. Dodatkowo równie ważne jest użycie wysokiej jakości kakao, ponieważ od tego w późniejszym etapie będzie zależał kolor i smak ciasta.

Nie zapominaj o tym, aby użyć śmietany, której procent tłuszczu będzie największy, w celu zrobienia gęstego i puszystego kremu. Przygotowując biszkopt pamiętaj, aby wszystkie składniki, których będziesz potrzebował do jego wyrobienia, miały temperaturę pokojową. Śmietanę wyjmij z lodówki dopiero przed samym rozpoczęciem ubijania.

Składniki:

  • mąka pszenna 300 g
  • kefir 250 ml
  • cukier 200 g
  • masło 80 g
  • jajko 2 sztuki
  • kakao 2 łyżki
  • soda 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 10 g
  • śmietana kwaśna 600 g – 18%
  • cukier puder 80 g
  • orzechy włoskie 100 g

Przygotowanie:

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!