Ciasto napoleon – idealny dodatek do niedzielnej kawy. Sekretny przepis, który w mojej rodzinie jest od lat

Słodkie wypieki to idealny dodatek do niedzielnej kawy. Jednak wiele przepisów na ciasto jest dość pracochłonnych, a do tego zabiera sporo czasu.

Oto pyszna, słodka przekąska, którą przyrządza się na patelni w ekspresowym tempie. Jeże raz spróbujesz ciasta napoleon, już nigdy nie będziesz mieć ochoty na inne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gram masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

 

Krem:
  • litr mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 100 gram orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich masło w temperaturze pokojowej, sól, sodę oraz 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy ciasto, następnie odstawiamy je na 15-20 minut.

 

 

W tym czasie przygotowujemy krem. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, następnie mleko i dokładnie mieszamy. Przelewamy krem do rondelka i gotujemy na małym gazie, cały czas mieszając, by nie powstały grudki, a krem się nie przypalił.

Kiedy krem się zagotuj, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wałkujemy na kształt roladki, którą dzielimy na 14 kawałków o równej wielkości. Każdy kawałek wałkujemy tak, by był zbliżony średnicą do wielkości patelni.

 

 

Każdy placek smażymy na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły. Po zdjęciu z patelni obcinamy wystające końcówki, tak by każdy placek miał taki sam rozmiar. Każdy placek przełóż ostudzonym kremem.

Przy pomocy blendera rozkrusz orzechy włoskie i pozostałe skrawki ciasta. Następnie posyp kruszonką gotowe ciasto z każdej strony.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!