Naleśniki z serem są idealną opcją dla ludzi, lubiących słodkie potrawy. Nadają się one na śniadanie, ale również na kolacje.
Będą idealnym przysmakiem dla całej twojej rodziny. Dziś przedstawiam wam przepis, który będzie cieszył wasze brzuchy z każdym kęsem.
Składniki:
- Jaja – 3 sztuki
- Mleko – 750 ml
- Olej do smażenia
- Mąka pszenna – 300 g
- Serek homogenizowany waniliowy – 400 g
- Twaróg półtłusty – 250 g
- Cukier – 1 łyżka
- Budyń waniliowy bez cukru (w proszku) – 1 łyżka
- Śmietanka Kremówka 30% – 150 ml
- 1 jajko
- Cukier – 1 łyżka
- Maliny – 400 g
- Mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka
- Woda – 2 łyżki
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że będzie to miłość od pierwszego wejrzenia. Jestem fanką naleśników, a z serem to moje ulubione. Są miękkie oraz bardzo pyszne, dlatego chciałam się z wami nimi podzielić.
Oryginalny przepis miał swoją własną recepturę, jednak chciałam dodać coś od siebie, dlatego trochę go zmodyfikowałam.
Na sam początek zaczynamy od smażenia naleśników. Za pomocą jajek, mleka oraz mąki przygotowujemy gładkie ciasto. Po wykonaniu tych czynności nadszedł czas na rozgrzanie patelni, najlepiej teflonowej. Wylewamy na nią troszkę oleju, pamiętając, że robimy to tylko pod pierwszy naleśnik, a następnie smażymy kolejne.
Szczególną uwagę należy zwrócić na to by przygotowane naleśniki, były cieniutkie i żeby się nie rozpadały. Ze składników przywołanych wcześniej, udało mi się zrobić 13 sztuk tych smakowitości, które starczyły na dwie warstwy ułożone w formie.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy serowej. Robimy to w sposób następujący. Twaróg rozcieramy mikserem lub blenderem ręcznym, robimy to, aby był bardziej kremowy i żeby pozbyć się wszelkich grudek, które mogą nam się pojawić w dalszym przyrządzaniu.
Następnie dodajemy kolejno serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu, po czym mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy już to zrobimy, nadszedł czas na dodawanie po 1 łyżce masy serowej na usmażone wcześniej naleśniki, po czym zawijamy je w ruloniki.
W dalszych przygotowaniach będziemy potrzebować naczynia żaroodpornego, w którym ułożymy naleśniki w taki sposób, aby przylegały one do siebie. Za pomocą składników na masę śmietanową, musimy przygotować mieszankę do zalania naszych naleśników.
Cały proces zaczynamy od rozbełtania jajka widelcem, po czym dodajemy resztę składników. Całość musi być dokładnie wymieszana, aby danie wyszło pomyślnie.
Naleśniki polewamy masą śmietanową, a następnie wsadzamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut, aż śmietanka zgęstnieje. W trakcie oczekiwania warto, jest zrobić sos malinowy.
Jego przyrządzanie zaczynamy od podgrzania malin tak, aby w małym stopniu zaczęły się rozpadać, po czym dodajemy cukru dla podkreślenia smaku. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami wody, po czym przelewamy ją do gorących malin. Gotujemy je razem przez parę minut, pamiętając o ciągłym mieszaniu, a następnie zdejmujemy je z ognia i odstawiamy, aby się ostudziły.
Comments are closed.