Tureckie gołąbki – Znakomite zestawienie składników, kreujące wyśmienite danie. Moja rodzina jest nimi po prostu oczarowana.

Gołąbki to danie, które zawsze jest warte poświęconego na nie czasu. Co by człowiek nie zrobił, aby cieszyć się gorącym, wykwintnym posiłkiem… zwłaszcza kiedy mamy obok siebie ukochaną rodzinę.

Gołąbki w stylu tureckim przyrządzam równie często, co ich tradycyjne odpowiedniki, ponieważ obie wersje cieszą się takim samym uznaniem wśród moich bliskich. Dania te charakteryzują się intensywnym aromatem, są sycące i niezwykle smakowite. Przepis polecam wszystkim, którzy kochają dania mięsne, lubią bawić się smakami w kuchni i zaskakiwać gości nowymi, fantastycznymi kombinacjami smaków. No to zaczynamy!

 

SKŁADNIKI:
  • 1,3 szt. białej kapusty
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g ryżu
  • 100 g kaszy Bulgur
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 70 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 30 g natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 ml wody
  • 1,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki płatków ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umieść główkę kapusty w garnku z wodą, blanszuj we wrzątku i systematycznie oddzielaj liście, tak jak to robisz przy gotowaniu tradycyjnych gołąbków.

 

2. W międzyczasie, zrób sos: Do garnka z wodą dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.

 

3. Do mielonego mięsa wołowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, resztę koncentratu pomidorowego, płatki ostrej papryki oraz ugotowaną kaszę bulgur i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, roztopione masło i dokładnie wszystko wymieszaj.

 

4. Z tak przygotowanego mięsa uformuj małe pulpety i zawijaj je w liście kapusty.

 

5. Na patelni rozgrzanej z olejem, usmaż gołąbki z każdej strony na złoto, a następnie polej je sosem i dusz pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut. Gotowe!

 

 

Podawaj gołąbki po turecku na gorąco, posypane świeżo posiekanymi ziołami, w towarzystwie świeżego chleba. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!