You might also like
Połącz w misce cukier, mleko i drożdże. Pozostaw na 10 minut. W misce wymieszaj jedno jajko z wanilią. Dodaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto. Podczas wyrabiania ciasta, możesz dodać szczyptę soli do miękkiego masła i mieszanki drożdżowej. Kontynuuj wyrabianie ciasta.
Ciasto powinno być miękkie w dotyku i nie powinno kleić się do palców. Uformuj ciasto w kulę, umieść w misce i przykryj folią. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny. Powinno wtedy podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto urośnie do temperatury pokojowej, przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. W rondelku połącz cukier i sok z połowy cytryny. Opcjonalnie możesz dodać swoich bliskich. Gdy sok będzie prawie suchy, możesz dodać cynamon i inne przyprawy.
Pozostaw masę jabłkową do ostygnięcia. Podczas gdy nadzienie stygnie, pokrój ciasto drożdżowe na małe kawałki i uformuj je w kulki. Zawiń je w folię spożywczą. Ułóż kawałki ciasta na blasze posypanej masłem i dodaj nadzienie jabłkowe.
Kulki ciasta powinny być sklejone tak, aby nadzienie leżało na środku, a ciasto było idealnie okrągłe. Bułeczki piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ręcznikiem na około kwadrans. Posyp po wierzchu cukrem i posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Comments are closed.