Atrakcyjnie danie z fileta z kurczaka „Niespodzianka” . Znika ze stołu w moment. Zabójczo smaczne

Nasza „Niespodzianka” na pewno Cie zaskoczy bo zapewne nie miałaś/eś jeszcze okazji jeść tak przygotowanego kurczaka! Porcje w tym przepisie przygotowuje się oddzielnie, dzięki czemu możesz każda porcję dopasować pod gusta swoich domowników.

Danie oparte jest na mięsie z kurczaka ale jeżeli wolisz możesz z powodzeniem zastąpić go filetem z piersi indyka. Zaczynamy!

Składniki na 3 duże porcje:

  • 1 kg filetu z piersi
  • 200 ml mleka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 2 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ser żółty 200 g
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
  • sól, pieprz, zioła – wedle uznania
  • dodatkowo: folia aluminiowa

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w grubą kotkę, przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotujemy warzywa i nasze „naczynia”. Uformuj z kilku warstw folii aluminiowej kubki do pieczenia, możesz w tym celu pomóc sobie nadając im kształt na odwróconej misce.

 

Przygotuj trzy takie „naczynia”. W każdym naczyniu poukładaj warstwami obrane i pokrojone ziemniaki, cienko skrojona cebulę oraz kurczaka odsączonego z mleka. W osobnym kubeczku roztrzep jajka ze śmietaną i zalej kurczaka.

Na samym wierzchu ułóż plastry pomidora, posyp wedle uznania solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i ulubionymi ziołami (najlepiej pasują zioła prowansalskie lub oregano).

 

Na samą górę zetrzyj żółty ser na grubych oczkach. Tak przygotowane miseczki włóż do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i podpiekaj przez 40 minut.

 

Po tym czasie wyciągnij „Niespodziankę” z piekarnika i gotowe! Tylko ostrożnie, będzie gorąca i zabójczo smaczna!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!