Nasza „Niespodzianka” na pewno Cie zaskoczy bo zapewne nie miałaś/eś jeszcze okazji jeść tak przygotowanego kurczaka! Porcje w tym przepisie przygotowuje się oddzielnie, dzięki czemu możesz każda porcję dopasować pod gusta swoich domowników.
Danie oparte jest na mięsie z kurczaka ale jeżeli wolisz możesz z powodzeniem zastąpić go filetem z piersi indyka. Zaczynamy!
Pierś z kurczaka pokrój w grubą kotkę, przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotujemy warzywa i nasze „naczynia”. Uformuj z kilku warstw folii aluminiowej kubki do pieczenia, możesz w tym celu pomóc sobie nadając im kształt na odwróconej misce.
Przygotuj trzy takie „naczynia”. W każdym naczyniu poukładaj warstwami obrane i pokrojone ziemniaki, cienko skrojona cebulę oraz kurczaka odsączonego z mleka. W osobnym kubeczku roztrzep jajka ze śmietaną i zalej kurczaka.
Na samym wierzchu ułóż plastry pomidora, posyp wedle uznania solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i ulubionymi ziołami (najlepiej pasują zioła prowansalskie lub oregano).
Na samą górę zetrzyj żółty ser na grubych oczkach. Tak przygotowane miseczki włóż do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i podpiekaj przez 40 minut.
Po tym czasie wyciągnij „Niespodziankę” z piekarnika i gotowe! Tylko ostrożnie, będzie gorąca i zabójczo smaczna!
Comments are closed.