Od wielu lat z nieukrywaną pasją oddaję się delektowaniu serami żółtymi, jednak umiejętność rozróżniania autentycznego sera od jego podróbki nabyłam dopiero po pewnym czasie.
Kiedy odwiedzasz sklepy, bez wątpienia zauważyłeś bogactwo różnorodnych serów dostępnych na półkach.
Wśród mnogości dostępnych produktów, na naszą uwagę zasługują sery żółte, białe, topione, z dziurkami czy bez, sprzedawane na wagę bądź w gotowych opakowaniach. Różnice między nimi nie ograniczają się tylko do ceny, ale istnieje jeden szczególny aspekt…
Jak więc zidentyfikować prawdziwy, wysokiej jakości ser?
Wiemy doskonale, że w dzisiejszych czasach, najważniejsze są zyski i efektywność produkcji. Stąd też, do serów często dodaje się różnego rodzaju barwniki, konserwanty czy ulepszacze. Autentyczny ser, nie oszukujmy się, zawsze będzie kosztować więcej, gdyż do wyprodukowania 1 kilograma sera białego potrzeba od 2 do 4 litrów mleka, a w przypadku sera żółtego aż od 10 do 12 litrów.
Producenci podróbek serów robią wszystko, by zmylić nas – świadomych konsumentów. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, nazwą „ser” można określać tylko produkt, którego składnikami są wyłącznie mleko. Jeżeli w składzie znajdują się inne dodatki, dozwolona jest jedynie nazwa „seropodobny”.
Producenci takich produktów często stosują przebiegłe zagrania, jak na przykład wykorzystanie mylących nazw. „Edamski”, „gouda”, „plasterki serowe” – w żadnej z tych nazw nie pojawia się słowo „ser”. Często można spotkać również nazwy takie jak „żółty podpuszczkowy dojrzewający”. Czy zastanawiałaś się kiedyś, ile razy kupiłaś właśnie taki produkt?
W produktach seropodobnych można znaleźć wiele niepożądanych substancji, takich jak:
-
białka mleka,
-
tłuszcz roślinny,
-
serwatki,
-
mleko w proszku,
-
modyfikowana skrobia kukurydziana,
-
E 339,
-
E 450,
-
E 452,
-
E 575 (powstaje podczas utleniania glukozy),
-
E 330 (kwas cytrynowy),
-
E 331 (cytryniany sodu),
-
różnego rodzaju konserwanty.
Jak więc zrobić zakupy, aby wrócić do domu z prawdziwym, dobrej jakości serem?
1. Dokładnie zapoznaj się z etykietą
Zwróć uwagę na składniki oraz nazwę produktu. Wybieraj tylko te sery, które składają się wyłącznie z mleka, bakterii kwasu mlekowego i soli.
2. Bądź ostrożna na sery żółte odtłuszczone, ponieważ większość z nich zawiera tłuszcze roślinne. Jeśli preferujesz zakup sera na wagę, poproś sprzedawcę o możliwość zobaczenia etykiety z opakowania zbiorczego.
3. Jeżeli chcesz mieć pewność, że ser pochodzi z polskiej mleczarni i podlega kontroli Inspekcji Weterynaryjnej, wybieraj tylko te ze znakiem PL i WE.
4. Sprawdź termin ważności produktu. Jeżeli jest długi, to zazwyczaj oznacza, że ser zawiera dużo konserwantów.
5. Unikaj serów zawierających tłuszcze roślinne. Takie dodatki niekorzystnie wpływają na strukturę i smak sera.
Comments are closed.