You might also like
W sezonie na cukinię warto poszukać sposobów na cukinię „na szybko”. I to właśnie taki przepis. Propozycja sprawdzi się też dla kogoś, kto chce zastąpić tradycyjne mięsne kotlety na warzywne.
Zacznij od umycia i obrania cukinii. Pokrój ją wzdłuż lub wszerz (zależy jaki kształt chcesz uzyskać) na centymetrowe plastry. Lekko rozbij po obydwu stronach, natrzyj pieprzem do smaku, a następnie obtocz w mące.
Do głębokiego talerza wbij jajka, mleko i sól (ok. 0,5 łyżeczki) i ubij – najlepiej widelcem. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Plastry cukinii zamaczaj w talerzu z płynnymi substancjami, a następnie w bułce i odkładaj na talerz.
Talerz z otrzymanymi kotletami wstaw na 10 minut do lodówki. Jeśli nie masz czasu możesz pominąć ten krok, ale panierka może wtedy nieco odpadać od cukinii. Rozgrzej masło i olej na patelni, kotlety smaż na złocisty kolor. Możesz podawać z ziemniakami i mizerią, jako dodatek obok kotleta mięsnego lub jako zamiennik.
Comments are closed.