Ciasto Jabłkowa Symfonia – smaczne i efektowne. Bez wątpienia, jedno z najpyszniejszych ciast z jabłkami
Jako pierwszy przygotowujemy biszkopt. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem. Białka oddzielamy od żółtek i następnie ubijamy na sztywną pianę. Miksując, dodajemy do niej stopniowo cukier aż masa będzie gładka.
W kolejnym kroku do powstałej masy dodajemy żółtka i nadal miksujemy. Robimy to aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników – masa powinna być puszysta. Następnie dodajemy do niej przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz przyprawy korzenne.
Całość należy bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej specjalną szpatułką. Blachę o wymiarach 25×40 cm smarujemy odrobiną tłuszczu i wykładamy papierem przeznaczonym do wypieków.
Wylewamy na nią ciasto i pieczemy przez 40 minut. Kiedy jest już gotowe, należy je ostudzić i podzielić na dwie równe części – jedna ma pozostać w blaszce.
Kiedy biszkopt jest w piekarniku, możemy przygotować masę jabłkową. Obieramy w tym celu jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy je na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażymy kilka minut, pilnując żeby się nie przypaliły.
Kiedy są już gotowe, dosypujemy do nich galaretki (najpierw zdejmujemy jabłka z kuchenki) i mieszamy. Dajemy im wystygnąć.
Budyń gotujmy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu, używając do tego dwóch szklanek mleka i cukru waniliowego. Również studzimy.
Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy do niej wystudzony budyń, miksujemy do momentu uzyskania delikatnego kremu. Następnie przygotowujemy drugą galaretkę (wsypujemy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia) i studzimy.
Na biszkopt znajdujący się w blaszce wykładamy połowę masy kremowo-budyniowej, przykrywamy ją masą jabłkową, na której z kolei układamy namoczone wcześniej w wodzie biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki na pól godziny. Po tym czasie wylewamy na ciasto galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki.
Czekamy aż galaretka nieco stężeje. Kiedy tak się stanie, wykładamy na ciasto drugą część masy budyniowej i przykrywamy odłożoną wcześniej warstwą ciasta biszkoptowego. Przygotowujemy bitą śmietanę, przez ubicie kremówki z dodatkiem cukru pudru. Pokrywamy nią ciasto.
Comments are closed.