Ciasto „Malinowa chmurka” – pyszne ciasto, które odmieniło moje życie. Nigdy nie jadłam lepszego

Ciasto malinowa chmurka to kwintesencja lekkości, puszystości i niebiańskiego smaku.

Wyglądem przypominające chmurkę w kolorze malinowym ten niezwykły deser zawdzięcza swoją finezję lekkiemu kremowi mascarpone, galaretce z malin oraz zwiewnej bezie wieńczącej całość. Niezwykłe połączenie kwaskowatego smaku owoców z kruchą bezą pozwoli nam na błogi odpoczynek przy filiżance ulubionego napoju.

 

 

Wskazówka: kruche ciasto i bezę warto przygotować kila godzin wcześniej, a dopiero na samym końcu połączyć warstwy ze sobą.

Kruche ciasto:

  • żółtka: 4 sztuki
  • cukier: 45 gram
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka pszenna: 180 gram
  • schłodzone masło: 120 gram

Wykonanie:

Zagnieć wszystkie składniki w misce ręką, aż połączą się w gładką masę. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki. Rozłóż je na blaszce o wymiarach 30 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blat ciasta możesz rozwałkować, jeśli ci wygodnie, lub równomiernie rozprowadzić rękami na całości blachy. Ciasto włóż do lodówki na kolejne pół godziny.

Po tym czasie wyjmij blachę z lodówki i ponakłuwaj ciasto widelcem. Spód ciasta pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Warstwa malinowa

Składniki:

  • galaretki o smaku malinowym: 3 sztuki
  • świeże lub mrożone maliny: 600 gram. Mrożone owoce należy uprzednio rozmrozić na durszlaku, aby pozbawić je nadmiaru wody.
  • 3,5 szklanki wrzątku

Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach gorącej wody. Po lekkim wystudzeniu dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki.

Kiedy galaretka lekko stężeje, zalewamy kruchy spód ciasta półpłynną masą, wyrównując jej brzegi. Blachę z ciastem i galaretką wkładamy do lodówki i czekamy, aż całkowicie stężeje.

Składniki na krem:

  • schłodzona śmietanka 36%: 600 gram
  • schłodzony serek mascarpone: 250 gram
  • cukier puder: 3 łyżki

Śmietanę należy ubić mikserem, dodając serek mascarpone oraz cukier puder, na jednolitą, gęstą masę. Gotowy krem wykładamy na warstwę galaretki.

Składniki na bezę:

  • białka: 4 sztuki
  • cukier: 150 gram
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj po łyżce cukru, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie bezy:

Formę tego samego rozmiaru co była użyta do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ubitą masę z białe. Wierzch posyp płatkami migdałów.

Piecz bezę przez 60 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki na kolejne 15 minut. Po wystudzeniu bezy delikatnie przełóż ją na wierzch ciasta z galaretką.

Ciasto malinowa chmurka powinno odstać kilka godzin w lodówce przed podaniem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!