Robię to ciasto od razu na cały tydzień, mam świeże wypieki każdego ranka na stole. Poznaj przepis

Masło należy rozpuścić i odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Mleko musi być ciepło, dodaj do niego cukier i sól, dokładnie mieszając aż kryształki cukru się rozpuszczą. Następnie do mleka dodawaj po jednym jajku.

 

 

Wszystko staranie wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. Mąkę wymieszaj z drożdżami i przesyp do masy z mleka i jajek. Ciasto należy wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchenne z nakładką do wyrabiania ciasta.

 

 

Należy wrabiać przez około 15 minut aż, ciasto stanie się gładkie.  Jeśli nie masz dużo czasu wszystkie składniki możesz od razu wsypać do misi i wymieszać przy pomocy miksera z trybem wyrabiania ciasta. Jednak samodzielnie wyrabiania ciasta nie jest trudne i daje satysfakcje.

 

 

Następnie ciasto przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do lodówki.

Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!