Smak nie do opisania. Ciasto Paul Robeson – bardzo ciekawy pomysł na deser.

Przygotuj głęboką miskę, w której później wymieszasz kakao, wcześniej przesianą mąkę, oraz sodę. W osobnej misce ubij jaja z dodatkiem zwykłego cukru i cukru waniliowego. Na to wszystko dodaj stopione masło. Całość wymieszaj używając trzepaczki.

 

 

Do poprzednio uzyskanej mieszanki składników dolej kefir i wszystko jeszcze raz wymieszaj. Płynną masę przełóż do suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj, w celu uzyskania jednolitej masy.

Znajdź formę o średnicy 23 – 25 cm, którą wyłóż pergaminem oraz nasmaruj olejem. Do tak przygotowanej formy możesz przełożyć ciasto. Następnie wcześniej przygotowany biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni, przez 45 – 50 minut. Po tym czasie całość pozostaw chwilę na blacie, w celu ostudzenia.

 

 

Kiedy ciasto nieco ostygnie możesz odkroić górę biszkoptu (około 2 cm) nożem oraz dodatkowo posiekać w miarę drobno. Resztę ciasta poporcjuj tak, aby otrzymać 3 ciastka. Teraz przyszedł czas na ubicie śmietany, z cukrem pudrem. Do mieszanki dorzuć zmielone orzechy. Całość jeszcze raz zmiksuj.

 

 

Następnie zacznij smarować każde ciasto kremem. Pamiętaj, że boki i góra ciasta też muszą być posmarowane. Na ciasto dodaj biszkopt, który wcześniej posiekałeś/aś. Deser ewentualnie możesz ozdobić wiśniami kandyzowanymi, suszonymi śliwkami, czy też orzechami.

Do ciasta czekoladowego idealnie pasują orzechy i delikatny krem, co sprawia, że deser nie jest mdły, a dodatkowo kwaśna śmietana przyczynia się do jego lekko kwaśnego smaku. Mamy nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu. Życzymy smacznego!

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!