Croissanty z kwaśną śmietaną i jabłkami to szybki, łatwy i pyszny deser, który możesz podać do kawy. Są lekkie, puszyste i lekko słodkie.
Są łatwe do wykonania, potrzebujesz tylko trochę czasu i kilku podstawowych składników. Możesz zmienić nadzienie, dodając do rogalików orzechy, mak lub dżem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 filiżanki białej mąki pszennej półgrubej
- 1 kostka świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 175g roztopionego masła
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- Pobierz skórkę startą od 1 cytryny
Składniki na nadzienie do szarlotki
- 4-5 jabłek
- Szczypta cynamonu
- Cukier (według własnego gustu)
- Składniki na nadzienie z orzechów włoskich
- zmielone orzechy
- 1-2 łyżki mleka
- Cukier
- Do rogalików przed pieczeniem można też dodać 2 żółtka i 2 łyżki mleka.
Jak przygotować:
Zrób rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i mleka. Połącz obie mąki w misce. Dodaj cukier, sól, skórkę z cytryny i śmietanę. Na koniec połączyć jajka, pozostały cukier, sól i śmietanę. Do miski należy dodać zaczyn drożdżowy wraz z roztopionym masłem.
Połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut lub do momentu, gdy będzie gładkie i lekko klejące. Teraz przykryj miskę i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Użyj grubej tarki, aby zetrzeć jabłka. Wymieszaj cynamon z cukrem. Orzechy zalać gorącym mlekiem, następnie dodać cukier. Ciasto podzielić na trzy-cztery części i każdy kawałek rozwałkować na okrągły placek. Każdy trójkąt podzielić na 8 równych trójkątów i na jednej stronie położyć przygotowane nadzienie. Zwijać w rogaliki.
Comments are closed.