Cukinia na zimę w pomidorowej zalewie – Obłędna w smaku. Prosty przepis z notatnika mojej mamy

Późne lato i jesień to czas intensywnego przygotowywania przetworów warzywno-owocowych na zimę. Niesłabnącą popularnością cieszą się zwłaszcza te z pomidorów i ogórków.

 

 

W przypadku urodzaju cukinii, który zdarza się przecież dość często, warto mieć zapisany również przepis na przetwory z tego warzywa. Wypróbuj koniecznie!

Cukinia z zalewy jest przyjemnie chrupka, a dzięki unikalnej recepturze zalewy, ma zrównoważony słodko-kwaśno-pikantny smak. Warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie, by zimą cieszyć się smakiem lata ze słoika!

 

Potrzebne będą:

  • 1,2 kg młodej cukinii
  • 800 ml wody
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżki soli
  • ¼ szklanki cukru
  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku (lub łyżka zwykłej, ulubionej musztardy)
  • 1 ostra papryczka

Przyprawy: 4 baldachy kopru, 12 kulek ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku , 4 liście czarnej porzeczki i 4 liście wiśni.

Przygotuj również : 4 półlitrowe słoiki z nakrętkami, sodę oczyszczoną.

 

Sposób wykonania:

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!